compliment blogComplimentje voor jezelf!

Als kindercoach is het geven van een compliment heel waardevol. Als een kind minder zelfvertrouwen heeft, of een slecht zelfbeeld dan kan een compliment het kind laten groeien. Maar hoe doe je dat nou? Hoe geef je een kind een welgemeend compliment?

Dit is fijn om te weten als je een compliment geeft: er is iets geks aan de hand met complimenten! Soms werken ze niet en soms werken ze krachtig… Complimenten werken het krachtigst als ze bewust en met zorg worden gegeven. Dan zijn het pareltjes!

De formule voor complimenten

Er is een formule: C = D x H. Een Compliment werkt versterkend als dit iets zegt over Doel in relatie tot Hulpbron. Het doel is de vaardigheid die een kind wil leren, de hulpbron is de kwaliteit die een kind daarbij inzet.

Voorbeeld: ‘Ik zag dat je in plaats van te boos te worden dit keer rustig wegliep, je neemt jezelf en je doel serieus. Goed gedaan!‘

Voorbeeld: ‘Je hebt dit keer een andere oplossing toegepast, je hebt je creativiteit ingezet. Hoe kwam je op dat goede idee?’

Ik werk in mijn praktijk met verschillende gesprekstechnieken, één daarvan is oplossingsgericht werken.

De uitgangspunten van oplossingsgericht werken:

  • Het probleem is er niet altijd, er gaan ook veel dingen goed.
  • Problemen kun je vertalen in een te leren vaardigheid.
  • Werkt iets goed? Doe er meer van!
  • Werkt iets juist niet? Stop en doe iets anders!
  • Gaat iets goed? Leer het een ander!

Ook het geven van complimenten hoort bij deze gesprekstechniek. Complimenten bevestigen wat het kind goed doet en geven het zelfvertrouwen om op de ingeslagen weg door te gaan. Daarom geef ik vaak aan kinderen aan dat ze lief mogen zijn voor zichzelf. Geef jezelf eens een complimentje en je merkt hoe vaker je dat doet, hoe positiever je over jezelf nadenkt!

Wil je meer weten, laat maar horen. Je kunt me altijd bereiken via mijn contact pagina!

Liefs, Maaike