Leren van spel

Als Kindercoach vind ik het ontzettend leuk om met spel bezig te zijn. Spel is daarnaast ook ontzettend belangrijk in de opvoeding. Door te spelen met je kind leer je als ouder of professional ontzettend veel. Wat is nu het belang van spel voor kinderen hoor ik je denken?

Het is voor kinderen ontzettend belangrijk om te spelen, daarover is iedereen het natuurlijk wel eens. Dit kan zijn met zelfgemaakt speelgoed, maar ook met ander spelmateriaal. Ik ben een groot fan van spel, hieronder geef ik je een aantal voordelen van het gebruik maken daarvan. Spel geeft kinderen tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld een heel ontspannen gevoel. De aandacht ligt nu niet bij het kind maar bij het spel en daardoor is er een fijne manier voor het kind om te communiceren. Spelen heeft verder ook de volgende functies:

  • Sociale vaardigheden oefenen;
  • De wereld ontdekken;
  • Rolpatronen ontdekken creativiteit ontwikkelen;
  • Fijne en grove motoriek oefenen;
  • Verwerken van gebeurtenissen;
  • Het denken prikkelen;
  • Zorgen voor ontspanning en plezier.

Recent ben ik gestart met het ontwikkelen en bedenken van nieuw spelmateriaal. Deze kan ik zelf inzetten tijdens mijn gesprekken, maar ik wil het ook graag delen met ouders/verzorgers en alle andere kind professionals. Ik maak het spelmateriaal gebaseerd op Reggio Emilia, een pedagogische benadering binnen het werken met kinderen waar ik in eerder Post van Ziezo! al eens over heb verteld. Mijn eerste spelmateriaal wat gebaseerd is op Reggio Emilia, is mijn ZigzagZo! bord. Ik houd ervan om met natuurlijke materialen te werken en daarom heb ik gekozen voor een handgemaakt houten bord.

spelmateriaal bord

Ook is dit bord speciaal ontwikkeld voor kinderen die denken in beelden en/of visueel zijn ingesteld. Het is bekend dat kinderen die denken in beelden makkelijker leren, als ze bijvoorbeeld de letters in een plaatje kunnen omzetten. Door middel van het ZigzagZo! bord kun je deze kinderen helpen om het alfabet op een fijne en mooie manier te leren en/of te oefenen.

Wat is beelddenken en hoe herken je het?

Bij het horen van het woord ‘boom’ zien de meeste kinderen de letters van dit woord in hun hoofd, maar voor een kleinere groep kinderen werkt dit anders. Deze groep noemt men beelddenkers; bij het denken aan het woord ‘boom’ zien deze kinderen geen letters, maar een beeld van een boom. Vaak zelfs in specifieke kleuren, vormen en met een achtergrond erbij.

Iedereen wordt geboren als beelddenker, maar zodra we naar school gaan worden we allemaal langzaam getraind in het ‘taaldenken’. De meeste kinderen integreren op de basisschool het ‘taaldenken’ volledig, maar bij een kleinere groep blijft alles om beelden draaien. Deze groep kinderen loopt regelmatig vast bij het maken van opdrachten in de klas en bij het volgen van instructies van hun leerkracht.

voorbeeld beelddenken boom

Stel je maar eens voor dat een leraar aan jouw beelddenker in 1 zin vraagt om hun jas op te hangen, hun drinkbeker in hun tas te stoppen en daarna het werkboek van spelling te pakken voor het maken van opgave 7. De beelddenker moet eerst een plaatje maken van zijn jas op de kapstok, dan visualiseert hij dat hij zijn drinkbeker in zijn tas stopt en daarna….uuhhh, wat zei de meester ook alweer??

Tips voor kinderen die denken in beelden

Je beelddenker vindt het vaak lastig om meerdere opdrachten achter elkaar uit te voeren. Het lijkt dan soms net alsof hij expres niet naar je luistert. Dit kan leiden tot frustratie bij jou als ouder. Toch is het vaak zo dat het je kind (nog) gewoon niet lukt om alles achter elkaar uit te voeren, omdat hij de woorden niet zo snel om kan zetten in bijpassende beelden en er dus ook geen acties uit voort komen.

Het helpt in dit soort situaties om je vraag op te delen en/of een paar keer rustig te herhalen. Dit kan niet altijd en natuurlijk verlies je weleens je geduld als het voor de zoveelste keer voorvalt, maar probeer zo nu en dan eens in alle rust je vraag te herhalen, je zult zien dat het werkt!

Je kind denkt in beelden, dus is het niet meer dan logisch om bij sommige alledaagse activiteiten (die nog weleens vergeten worden), zoals bijv. het doortrekken van de WC een illustratie/beeld op te hangen. Het werkt bij beelddenkers niet om na te roepen dat ze het toilet niet moeten vergeten door te trekken. Een plaatje geeft een hogere kans op scoren!

Je ziet aan je kind dat het slecht in zijn of haar vel zit, maar je weet inmiddels dat het geen zin heeft om in een gesprek te achterhalen wat er aan de hand is. Probeer dan je beelddenker eens over te halen om een tekening te maken van zichzelf of van een situatie. Daarnaast zou je ook een aantal emoticons op kunnen hangen op een centrale plek, zodat je beelddenker voorafgaand aan jullie gesprek alvast kan aanwijzen welke emoticon het beste zijn gemoedstoestand weergeeft. Je weet dan in ieder geval waar je op kunt rekenen en hoe je het gesprek of het maken van de tekening het beste in kunt steken.

Uniek spelmateriaal in mijn webshop!

Het leukste is spelmateriaal dat je op meerder manieren in kunt zetten voor je kind. Zo heb ik ook spelmateriaal ontwikkelt in de vorm van een klein poppenhuis. Dit heeft als doel om samen in een rollenspel gebeurtenissen te gaan verwerken. Spel kan door kinderen ook worden gebruikt om dingen die ze hebben meegemaakt te verwerken. Dit hoeven niet altijd ernstige situaties te zijn: het kan ook om alledaagse dingen gaan die het kind heeft gezien of gedaan. Voor kinderen zijn veel situaties die voor ons als volwassenen heel normaal zijn, tóch nog nieuw en spannend. Als een kind bijvoorbeeld voor een prik bij de dokter is geweest, kan het de gebeurtenis naspelen met een pop of een knuffel. Of met de poppen in het poppenhuis, die ik sinds kort verkoop als spelmateriaal.

spelmateriaal

Mijn doel met mijn webshop is dat zowel ouders als kind professionals ideeën toegang krijgen tot spelmateriaal waardoor je met je kind (bijvoorbeeld door samen te lezen in een boek die met de hulpvraag te maken heeft) of klant een mooi spelelement kan toevoegen. Hierdoor zullen kinderen op een veilige en mooie manier kunnen worden gecoacht.

Ben je op zoek naar speciaal en toegankelijk spelmateriaal of ideeën voor leuke activiteiten, die allemaal bijdragen aan het welzijn van het kind?
Hou dan mijn webshop in de gaten! De komende periode ga ik hier namelijk steeds meer uniek spelmateriaal toevoegen!

Tot de volgende Post van Ziezo!

Maaike

Foto oprichter Ziezo Maaike